Dania

Przepisy na dania, obiady, kolacje itp.

Zupa-krem z brokułów

masło
cebula
czosnek
brokuły
serki topione
kości (z których sporządzamy wywar)
śmietana kremówka 30%
pieprz czarny


Z kości sporządzamy wywar. następnie rozpuszczamy na patelni masło na który pod smażymy cebule. po zrumienieniu cebuli dodajemy czosnek a następnie brokuły oraz serki topione. po rozpuszczeniu serków wszystko wrzucamy do garnka z gotującym sie wywarem. przed dodaniem składników w patelni wpierw wyjmujemy z wywaru kości. następnie wszystkie składniki gotujemy w wywarze przez około 20-25 min i w chwili gdy juz bede miękkie za pomocą blendera lub innego rozdrabniacza miksujemy zupę tak aby nie pozostały żadne duże kawałki brokułów. po rozdrobnienie podprawiamy śmietaną. zupę podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

 

Sałatka z mielonki

mielonka (np. tyrolska,tylko nie konserwa)
ser żółty
groszek konserwowy
fasola czerwona z puszki
śliwki w zalewie octowej
majonez
natka pietruszki
cebula czerwona (kroimy w piórka)
pieprz czarny

Składniki połączyć.

Sałatka z kurczaka

 

filet z kurczaka
ananas z puszki
kukurydza z puszki
ser żółty
sól
olej (do smażenia piersi)
majonez
koperek

Ze składników zrobić sałatkę.

 

Ciasto na pizze

320 mln wody

640g mąki

4 łyżki oleju

1 łyżka płaska soli

0.5 łyżki płaskiej cukru

50g drożdży

Ciasto zagnieść ze składników. Zostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy sobie składniki na wierzch pizzy (ser, ketchup, pomidory, kiełbasa itp. itd....). Posmarować blaszkę olejem, rozwałkować ciasto na blaszce, położyć wierzch pizzy na cieście i  do piekarnika. Temperatura to około 150 stopni, a czas to 1 godzina. Ciasto musi być zarumienione ale nie spalone i nie twarde.

Zupa z rzeżuchy

Zupa z rzeżuchy

Składniki:

3 szklanki bulionu drobiowego

250 g jogurtu

100 g słodkiej śmietanki

1 całe opakowanie rzeżuchy

2 jajka

2 ziemniaki

1 średnia cebula

2 łyżki masła

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Warzywa zalać bulionem i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać posiekaną rzeżuchę i zmiksować zupę. Śmietanę zmiksować z jogurtem. Podgrzać zupę (nie gotować) i zaprawić śmietaną. Doprawić do smaku. Podawać z jajkiem.

 

 
Ulti Clocks content
Copyright © 2023 LisVitalis. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem dostępnym na licencji GNU GPL.