Dania
Przepisy na dania, obiady, kolacje itp.
Zupa-krem z brokułów
masło
cebula
czosnek
brokuły
serki topione
kości (z których sporządzamy wywar)
śmietana kremówka 30%
pieprz czarny
Z kości sporządzamy wywar. następnie rozpuszczamy na patelni masło na który pod smażymy cebule. po zrumienieniu cebuli dodajemy czosnek a następnie brokuły oraz serki topione. po rozpuszczeniu serków wszystko wrzucamy do garnka z gotującym sie wywarem. przed dodaniem składników w patelni wpierw wyjmujemy z wywaru kości. następnie wszystkie składniki gotujemy w wywarze przez około 20-25 min i w chwili gdy juz bede miękkie za pomocą blendera lub innego rozdrabniacza miksujemy zupę tak aby nie pozostały żadne duże kawałki brokułów. po rozdrobnienie podprawiamy śmietaną. zupę podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Sałatka z mielonki
mielonka (np. tyrolska,tylko nie konserwa)
ser żółty
groszek konserwowy
fasola czerwona z puszki
śliwki w zalewie octowej
majonez
natka pietruszki
cebula czerwona (kroimy w piórka)
pieprz czarny
Składniki połączyć.
Sałatka z kurczaka
filet z kurczaka
ananas z puszki
kukurydza z puszki
ser żółty
sól
olej (do smażenia piersi)
majonez
koperek
Ze składników zrobić sałatkę.
Ciasto na pizze
320 mln wody
640g mąki
4 łyżki oleju
1 łyżka płaska soli
0.5 łyżki płaskiej cukru
50g drożdży
Ciasto zagnieść ze składników. Zostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy sobie składniki na wierzch pizzy (ser, ketchup, pomidory, kiełbasa itp. itd....). Posmarować blaszkę olejem, rozwałkować ciasto na blaszce, położyć wierzch pizzy na cieście i do piekarnika. Temperatura to około 150 stopni, a czas to 1 godzina. Ciasto musi być zarumienione ale nie spalone i nie twarde.
Zupa z rzeżuchy
Zupa z rzeżuchy
Składniki:
3 szklanki bulionu drobiowego
250 g jogurtu
100 g słodkiej śmietanki
1 całe opakowanie rzeżuchy
2 jajka
2 ziemniaki
1 średnia cebula
2 łyżki masła
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Warzywa zalać bulionem i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać posiekaną rzeżuchę i zmiksować zupę. Śmietanę zmiksować z jogurtem. Podgrzać zupę (nie gotować) i zaprawić śmietaną. Doprawić do smaku. Podawać z jajkiem.